Fórum szabályok
Kéregetés TILOS!Használd a megfelelő topicot!
Avatar
FeelGoodInc
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1169
Csatlakozott: 2010.09.24. 16:32

Sötét nap ez az internet életében!

#1

Hozzászólás Szerző: FeelGoodInc » 2019.03.26. 23:49

Az EU a szabad internetet fenyegeti szerzői jogi reformjával.
internet-dark-day.png
Az Itrenet sötét napja
internet-dark-day.png (481.54 KiB) Megtekintve 108 alkalommal
Véglegesen jóváhagyásra került az EU ellentmondásoktól hemzsegő, sokak által kritikzált szerzőijogi tervezete. A parlamenti képviselők 348 igen és 274 ellen szavazat mellet fogadták el a törvényjavaslatot.
Két legnagyobb port felkavaró törvényjavaslata a 11-es és 13-as cikkely volt, amelynek értelmében a tartalomszolgáltatók kötelesek intézkedéseket foganatosítani a szerzőijogi jogsértések megakadályozására érdekében és a 11-es, amiben nyomtatott sajtótermékek kiadóit extra szerzői jogdíjakkal illeti meg, avagy a linkadó, amelynek lényege, hogy az újságírói tartalmak snippetjeinek (általában cím, ajánló és egy kép) online platformokon való közlése a kiadótól megvásárolt licenszhez lenne kötve, a megjelenéstől számított 20 évig.
Az EU tagállamoknak 24 hónapjuk van beilleszteni a törvényt saját jogrendszereikbe. A jogszabály helyi részleteit a tagállamok maguk finomhangolhatják ugyan, de így is nagy hatással lesz ez az internet működésére egész Európában és azon kívül is. (Akár az Amerikai szabályozást is megfertőzheti)
Az irányelvek támgatói azt mondják, hogy ez egyensúlyba hozza az Amerikai tech óriások és az Európai tartalom készítők közötti versenyfeltételeket, amíg az ellenzők szerint a törvény homályos és nem túl átgondolt, online tartalom megoszthatóságát korlátozó, innováció gátló hatású és még a szólásszabadságot is veszélyezteti, az előszűrés hatalmas terhet ró a cégekre, a szándékkal pont ellentétes hatást fognak elérni. A linkadó is kiszámíthatalan . A Google például már jelezte, ha egy sajtó bevezeti, hogy a tartalmai csak licence ellenében legyenek olvashatók a Google Hírekben vagy jeleníthetőek legyenek a Google keresőjében, akkor ők arra kényszerülnek, hogy kivegyék ezt a tartalmat így az ő látogatottáguk fog csökkeni, tehát ők járnak rosszul a linkadó miatt. A linkadót már intrózták korábban Németországban és Spanyolban is. Úgy tudni, mindkettő vége csúfos fail lett.
A 13. cikkely ellen már többszázezer ember tiltakozott az elmúlt hetekben és több mint ötmillióan petíciót írtak alá a a cikkely megszűntetését követelve. Weboldalak, mint a Wikipédia, Reddit vagy a PornHUB is csatlakoztak ezekhez a tiltakozásokhoz. A Google is elmondta, hogy ez az egész jogi bizonytalansághoz fog vezetni és Európa digitális gazdagságát fogja károsítani.
Zene és Film iparági csoportok ünnepelték ezt a napot. "Ez a tartalom lopás elleni szavazás" - jelentették ki.

Az oldal támogatottságának mértéke: 49%


Kérjük támogasd oldalunk >>
Avatar
FeelGoodInc
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1169
Csatlakozott: 2010.09.24. 16:32

Re: Sötét nap ez az internet életében!

#2

Hozzászólás Szerző: FeelGoodInc » 2019.03.27. 19:04

Szerintem ez is arra a sorsra jut, mint a Magyar csöves törvény. Egy megvalósíthatalan végrehajthatatlan törvény, aminek a vége az, hogy a csövesek továbbra is ott fekszenek az utcán.

Avatar
FeelGoodInc
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1169
Csatlakozott: 2010.09.24. 16:32

Re: Sötét nap ez az internet életében!

#3

Hozzászólás Szerző: FeelGoodInc » 2019.03.27. 19:19


Az oldal támogatottságának mértéke: 49%


Kérjük támogasd oldalunk >>
Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég